Wie belegt streeft natuurlijk naar een zo hoog mogelijk rendement. Maar speculeren mag ook best een beetje leuk zijn, toch? Passion assets zijn beleggingen in spullen waar u blij van wordt. Designmeubelen bijvoorbeeld. Zorg wel dat u niet achter de trend aanloopt.
Kunst, auto’s, wijn. Een rijtje bekende beleggingsobjecten waarin design niet misstaat. Voor wie de rente te laag, vastgoed te duur en de aandelenmarkt te volatiel is, zijn exclusieve spullen een stijlvolle optie. Maar wel eentje om u grondig in te verdiepen, stelt Marcel Brouwer. Hij is als taxateur verbonden aan veilinghuis Vendu Rotterdam en maakt regelmatig zijn opwachting in het populaire tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. “Tijdloze en functionele kwaliteit behoudt altijd z’n waarde.”
Dat verdiepen kan eenvoudig en laagdrempelig via internet, maar bijvoorbeeld ook door het online bezoeken van beurzen, tentoonstellingen en veilingen. U schuift zo virtueel aan bij een ‘auction’ bij Sotheby’s in New York. “Een prima manier om het designwereldje te leren kennen en de eerste stappen te zetten”, zegt Marcel. “In het begin koopt u misschien geen opzienbarende stukken en heeft u een keer een zeperd, maar dat hoort erbij. Investeer liever in een object dat u echt graag wilt hebben dan in drie die het net niet zijn. En ga voor oorspronkelijkheid. Dus niet die gerestaureerde stoel waarvan de zitting opnieuw is gevuld, maar juist dat exemplaar dat misschien niet lekker zit maar nog wel in de originele staat is.”
Net als bij andere beleggingsobjecten fluctueert ook de waarde van design. “Nostalgie speelt bij het samenstellen van een collectie een grote rol”, verklaart Marcel. “In de jaren 80 en 90 waren Art Nouveau, Art Deco en de Amsterdamse School erg in trek bij verzamelaars. Maar de nieuwe generatie is opgegroeid met grote belangstelling voor de jaren 50 en 60, de mid-century. Die heeft een voorkeur voor interieurs zoals u die bijvoorbeeld ziet in de eerste James Bond-films. Het verschuift. Nu is het interessant om u te oriënteren op spullen uit de jaren '80 en '90. Het blijft koffiedik kijken, maar ik ken handelaren die voor bepaalde items het veelvoudige zouden betalen van de prijs die ze er een paar jaar geleden voor hebben gekregen.”
Niet alleen het meubel zelf bepaalt de waarde, ook degene die het in bezit heeft gehad drukt een stempel op de waardering. “Ik heb gezien dat een stoel ontworpen door Eileen Gray niet voor de reguliere waarde van zo’n twee miljoen werd verkocht, maar voor het tienvoudige. De reden: hij kwam uit de collectie van Yves Saint Laurent. En is een object ook nog eens speciaal ontworpen voor een bekende persoonlijkheid dan geldt dat helemaal als keurmerk van waarde. Zulke items zijn niet gevoelig voor modetrends.”
Marcel Brouwer is verbonden aan veilinghuis Vendu in Rotterdam als registertaxateur toegepaste kunst en design uit de 20e eeuw. Ook is hij bekend van het populaire tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. “U ziet dat zo’n programma mensen bewust maakt. Ineens realiseren ze zich dat ze ook nog zo’n retro lamp hebben hangen. Weet u waar vaak de mooiste spullen staan? In de logeerkamer. Die ziet er heel vaak nog hetzelfde uit als toen-ie vijftig jaar geleden werd ingericht.”