Een van uw kinderen wil met de auto naar de bioscoop, de buurvrouw haar auto staat in de garage en vraagt of ze uw auto even mag lenen óf een vriend vraagt of hij uw auto kan gebruiken voor een weekend weg. We willen dan altijd graag toestemming geven en de auto uitlenen, maar wat als ze onverwacht een ongelukje krijgen? Bent u dan wel goed verzekerd?
Heel veel autobezitters lenen wel eens hun auto uit. Een kwart van deze eigenaren denkt dat de persoon die de auto leent verzekerd moet zijn. Dit is echter niet het geval. Wanneer er schade gemaakt wordt dan komt dit voor de rekening van de verzekering van de autobezitter. De autoverzekering is namelijk gekoppeld aan het kenteken van de auto. Wanneer u de auto uitleent, blijft u dus verantwoordelijk voor de gemaakte schade.
De persoon waar u de auto aan uitleent moet uiteraard wel een rijbewijs hebben. Daarnaast is het belangrijk dat u toestemming heeft gegeven voor het gebruik van de auto.
In Nederland is een WA-verzekering voor auto’s verplicht. Afhankelijk van de leeftijd van uw auto is uw auto All-risk of WA-verzekerd. Bij een WA-verzekering bent u alleen verzekerd voor de schade die is gemaakt aan de andere auto. De kosten voor de reparatie van uw auto is voor eigen rekening. Dit geldt ook wanneer de schade is gemaakt door een gastbestuurder.
Het is niet mogelijk om de aansprakelijkheidsverzekering aan te spreken van de gastbestuurder, want daarop is schade aan motorvoertuigen uitgesloten. Het wordt daarom heel lastig om de verantwoordelijkheid voor de kosten bij de gastbestuurder neer te leggen.
Wanneer u een All-risk autoverzekering heeft en de schade gedekt wordt door uw eigen autoverzekering, dan speelt nog wel het verlies van schadevrije jaren. Naarmate u langer schadevrij rijdt, bouwt u schadevrije jaren op bij uw verzekeraar. De schade van een ongeval kan gedekt zijn, het verlies van de schadevrije jaren is dat niet. Gemiddeld hebben Nederlandse autobezitters 7 schadevrije jaren. De extra premie die u door een terugval in schadevrije jaren moet gaan betalen kan tot wel 290 euro per jaar oplopen.
Leent u uw auto uit aan een bestuurder die jonger is dan 24 jaar, dan kan het zijn dat de verzekering een hoger eigen risico in rekening brengt. Is een van uw kinderen jonger dan 24 jaar en regelmatig bestuurder? Dan is het verstandig om dit aan de verzekering te melden. Als uw kind feitelijk de hoofdbestuurder van de auto is, dan moet u de verzekering op zijn of haar naam zetten. U betaalt dan een hogere premie, maar er worden wel schadevrije jaren opgebouwd op naam van uw kind. Dit zorgt in de toekomst voor een goedkopere premie.
Het maakt niet uit of u uw auto nu uitleent aan uw broer, de buurvrouw of een vriend. Zorg ervoor dat u van te voren afspraken maakt. Wie is er verantwoordelijk voor de eventuele schade? Vergeet ook niet om goede afspraken te maken over mogelijke verkeersboetes. Ook deze komen op uw deurmat en kunnen voor een hoop ellende zorgen wanneer u dit niet vooraf uitspreekt. Goede afspraken voorkomen discussies en ruzie achteraf.
Een autoverzekering heeft heel veel mogelijkheden en optionele aanvullende dekkingen. Heeft u veel gastbestuurders of leent u uw auto met regelmaat uit? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een adviseur van de Jongh. Samen met u kunnen we kijken naar de mogelijkheden die er zijn zodat u én de gastbestuurders veilig op weg gaan.