Ieder jaar ontvangt u van de gemeente waar u woont een brief met de WOZ-waarde van uw woning. De WOZ-waarde (waarde onroerende zaken) bepaalt de hoogte van een aantal belastingen zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing, de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait) en eventuele erf- en schenkbelasting. Wanneer de waarde van uw woning hoger wordt ingeschat, dan betaalt u meer belasting. Maar dat dat niet altijd negatief hoeft te zijn, leest u in dit artikel van de Jongh.
Binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking kunt u bezwaar aantekenen. De gemeente gaat dan nakijken of uw bezwaar rechtmatig is, en dan kan het zijn dat de WOZ-waarde verlaagd wordt. Dit jaar is de verwachting dat de WOZ-waarde landelijk gemiddeld 17% stijgt. De kans dat uw WOZ-waarde is verhoogd is dus heel erg groot. Toch is het niet altijd verstandig om bezwaar aan te tekenen.
Een hogere WOZ-waarde kan voor u ook positief uitvallen. Er zijn 3 punten waar het juist heel voordelig kan zijn wanneer uw WOZ-waarde hoger uitvalt.
NHG is de Nationale HypotheekGarantie. Er zijn echter veel huiseigenaren die geen hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie hebben. Wanneer u deze NHG niet heeft afgesloten, dan betaalt u een risico-opslag op de hypotheekrente. De hoogte van de riscio-opslag is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Hierbij geldt: hoe meer uw huis waard is, hoe minder riscio-opslag u betaalt. Maar dit moet u wel zelf regelen.
Met de lagere rentetarieven is oversluiten van uw hypotheek nog steeds ontzettend interessant. Zeker met een hogere WOZ-waarde zijn er voor veel hypotheken mogelijkheden tot oversluiten. Uw adviseur van de Jongh helpt u graag deze mogelijkheden onderzoeken. Neem vandaag nog contact op met de Jongh in Veldhoven.