Voorkom uitval van personeel door een Risico Inventarisatie en Evaluatie

Als werkgever wilt u uitval van personeel toch ook zoveel mogelijk voorkomen? De aandacht voor veiligheid op de werkvloer was dan ook nog nooit zo groot. Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) helpt u om de arbeidsrisico’s in uw bedrijf aan te pakken.

Risico inventarisatie en Evaluatie is verplicht voor werkgevers
Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving voor uw medewerkers. Een RI&E opstellen is een verplicht onderdeel vanuit de Arbowetgeving. Het doel van de RI&E is ervoor te zorgen dat iedereen in het bedrijf gezond, veilig en met plezier werkt. Daar horen ook stagiaires, uitzendkrachten en zzp’ers bij.

Hoe werkt een Risico Inventarisatie en Evaluatie?
Alle onveilige situaties op de werkvloer worden door een RI&E stap voor stap in kaart gebracht. Het schat in hoe groot het risico is voor de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers. En hoe groot de impact is als er iets misgaat. Vervolgens wordt in een plan van aanpak beschreven hoe u deze risico’s kan beperken. Heeft u meer dan 25 medewerkers? Dan bent u verplicht om uw plan van aanpak te laten toetsen door een arbodienst of Arbo-kerndeskundige.

Hou uw bedrijf gezond met een RI&E
Een RI&E helpt om uitval van personeel door ongevallen en ziekte te beperken. Het is een effectief instrument om uw medewerkers – en dus uw bedrijf – gezond te houden. Door het uitvoeren van een RI&E bespaart u op snel oplopende verzuimkosten zoals loondoorbetaling, vervangend personeel, inwerken van een nieuwe medewerker en overbelasting van andere medewerkers.

Onderschat ook niet hoe belangrijk het is dat medewerkers zich veilig en gewaardeerd voelen. Uw aandacht voor de veiligheid en gezondheid ziet u direct terug in het werkplezier en betrokkenheid van uw team. En dat betaalt zich weer uit in een verhoogde productiviteit, minder verzuim en meer tevreden klanten.

Voorkom een boete van de Inspectie SZW
Als u geen RI&E hebt, loopt u een grotere kans op een boete. De Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) scherpt het toezicht de komende jaren enorm aan. Dit komt omdat het aantal arbeidsongevallen en de collectieve lastendruk al jaren groeit. En amper de helft van alle werkgevers heeft een RI&E. Dat wil de overheid vóór 2023 verbeteren. Het niet (goed) op orde hebben van een RI&E kan een boete opleveren tot € 4.500,- Ook na een administratieve controle kunt u een boete krijgen, dus een bezoek van een inspecteur is hiervoor niet eens nodig.

Tips voor het opstellen van de RI&E

Om u op weg te helpen, hier alvast wat tips voor het opstellen van een RI&E:

    • Kijk met een helicopterview naar de veiligheid in uw bedrijf en let op:
      • orde en netheid op de werkplek
      • de risico’s die horen bij jouw type werkzaamheden
      • deugdelijkheid van de materialen die je gebruikt
    • Beoordeel de veiligheid van iedereen in je bedrijf:
      • Medewerkers, stagiairs, uitzendkrachten, zzp’ers, klanten én gasten
    • Vergeet ook de thuiswerkplek niet! Niet alleen op de locatie van het bedrijf maar ook thuis hebben alle medewerkers recht op een veilige en gezonde werkomgeving.
    • Vraag betrokken en proactieve medewerkers om mee te denken
    • Breng in kaart wat de arbeidsrisico’s in de praktijk zijn.
    • Minder dan 25 medewerkers? Laat ook dan je RI&E toetsen. Dit is niet verplicht, maar wel heel waardevol.

 

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) kan uw risico verder beperken
Met het bieden van een veilige en gezonde werkplek zet u een grote eerste stap om risico’s te beperken.
Daarnaast hebben veel ondernemers daarom een aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB). Echter is men zich er niet altijd van bewust dat het naleven van de wettelijke regels een voorwaarde kan zijn om voor dekking in aanmerking te komen als zich een bedrijfsongeval voor doet met letsel tot gevolg. Aansprakelijkheidsverzekeraars gaan er namelijk vanuit dat de ondernemer voldoet aan de wettelijke plicht (Arbowet) waarvan de RI&E deel uit maakt. Het naleven en up-to-date houden van de RI&E is ook van belang voor andere zakelijke verzekeringen. Bijvoorbeeld bij de verzuim- en collectieve ongevallenverzekering.

Meer informatie over RI&E of de aansprakelijkheids­verzekering voor bedrijven (AVB)?
Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs of risicospecialisten.